Wednesday, November 24, 2010

Bila kita rasa tidak mampu.. fikirkan ini..

Bismillahhirrohmanirrohim..
Alhamdulillah masih ada peluang utk update blog w/pn dlm kesibukn exam.. Ya Allah, sesungguhnya semua ketetapan milik-MU.. Hamba hanya mampu merancang, berusaha, & bertawakkal, tp hasilnya dari-Mu.. ya Rabbul Izzati

Sahabat dan tabiin mengajarkan kita:
Safwan bin Amru bercerita, aku telah berjumpa seorang tua yang telah jatuh keningnya menutupi kelopak matanya. Dia dalam perjalanan dari Damsyik (on the way to Turkey yg belum Islam time tu) berada di atas untanya. Dia ingin turut serta berperang di turki. Safwan berkata : ‘pakcik tak payah lah, pakcik dah tua. Pakcik itu pun mengangkat kelopak matanya dengan tangannya (sebab dah terlalu tua) sambil berkata : wahai anak, Allah telah menyuruh kita berangkat dalam keadaan ringan atau berat..!

Said bin Musayyab (Seorang tabi’in – Menantu kepada Abu Hurairah) keluar untuk berperang, padahal matanya buta sebelah. Dikatakan kepadanya: ya Syeikh, sesugguhnya kau ni sakit. Dia menjawab : Allah telah menyuruh berangkat orang-orang yang dalam keadaan ringan atau berat, kalaulah aku tidak mampu berjihad, aku nak juga pergi. At least, jika aka tak boleh berperang, aku telah memperbanyakkan bilangan tentera (sokongan dr segi bilangan-> ia tetap satu saham juga) atau aku boleh membantu jaga barang.

Berangkat baik dalam keadaan ringan mahupun berat!
Dan apa neraca SUMBANGAN kita??!!
Tanya hati, tanya iman, mahukah kita sambut setiap seruan Allah itu???!!
Sahabat-sahabat juga punya limit! Namun ana hairan dengan limit yang mereka beri pada diri mereka! Kerana seolah limit mereka bukanlah limit pada kita. Kerana apa ya mereka boleh begitu?

Kita masih belum push diri kita up to the limit. I’m stating here as a reminder for myself and the rest of you my akhawat wa ikhwah, we force ourselves to stay wake up all nights just to finish the assignment, coursework & etc, tapi apabila kita diperlukan dakwah, simply we say ‘give me a break for a while’. (atau adakah kita belum memahami yg kita sangat-sangat butuhkan dakwah ini?)
fikir2 kan.. wallah hu a'lam

No comments:

Post a Comment