Wednesday, October 27, 2010

Balasan baik hindari marah..Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah, segala puji dan pujian ke hadrat Ilahi atas segala nikmat dan kurnia dariNYA yg memang tdk bisa dihitung oleh setiap hamba2NYA.. selawat serta salam ke atas insan yg teramat mulia Rasulullah SAW, ahlul bait, tabiin, tabi'-tabiin, ambiya', auliya', syuhada', dan umat islam yg masih gencar memperjuang dan mempertahankan islam diatas muka bumi ini. InsyaALLAH sehingga ke hari kiamat..

Abu Hurairah dan Said Al-Magburi meriwayatkan: "Ada seseorang lelaki memarahi Saidina Abu Bakar. Ketika itu Rasulullah duduk di sebelahnya.

Nabi diam saja, begitu juga Abu Bakar.

Selepas orang itu selesai memaki hamun dengan mengeluarkan kata-kata kesat, Abu Bakar membalas makian itu, tetapi Rasulullah bangun dan beredar dari situ. Abu Bakar hairan dan terus mengekori Nabi Muhammad sambil berkata: "Ya Rasulullah, dia memaki saya dan engkau pula diam. Ketika saya menjawab maki hamun itu, tiba-tiba engkau bangun lalu pergi."

Rasulullah lantas menjawab: "Sesungguhnya malaikat mengembalikan semua makian orang itu kepadanya ketika engkau diam, tetapi ketika engkau membalas makian itu, maka malaikat pergi dan syaitan pula masuk dan saya tidak suka duduk bersama syaitan."

Rasulullah kemudian bersabda lagi: "Allah akan memuliakan hamba-Nya ketika sedang dianiaya lalu memberikan kemaafan sambil mengharapkan keredaan Allah."

Abu Said al-Khurdi pula berkata: Rasulullah ada bersabda: "Awaslah kamu daripada sifat marah kerana marah itu menyalakan api dalam hati anak Adam.

"Maka sesiapa yang berasakan demikian ketika berdiri, hendaklah dia duduk dan jika dia duduk hendaklah ia berbaring."

Abu Hurairah al-Bahili berkata bahawa Rasulullah pernah bersabda: "Sesiapa yang pemarah tetapi dapat menahan marahnya dengan sabar, maka Allah akan mengisi hatinya dengan keredhaan pada hari kiamat."

p/s : sama2 kita berdoa agar dikurniakan hati sepertimana hati para kekasih ALLAH..
Subhanallah..

No comments:

Post a Comment